Trips

Bezienswaardigheden

07-09-2014 22:45
Excursies in Gambia Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden van excursies. Er zijn in Gambia zoveel mooie en interessante plaatsen te bezoeken. Neemt u svp contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Door mijn jaren lange ervaring als gids in Gambia kan ik u inlichten over de...

Lamin Lodge

Mangrove

25-09-2014 14:44

Tussen de mangrove bossen verscholen ligt  Lamin Lodge avontuurlijk verscholen. Het is zo goed verscholen omdat het drie verdiepingen tellende gebouw zelf o.a. van Mangrove hout is gemaakt. Dit geeft Lamin Lodge een het bijzondere uiterlijk van een enorme boomhut. Eigenlijk is deze lodge een oesterfarm maar omdat het er zo uitzonderlijk mooi is, is er nu dus ook een lodge gevestigd waar je heerlijk kan eten en drinken. Het verharde pad naar Lamin Lodge is geheel gemaakt van verpulverde oesterschelpen, die ook in grote bergen naast het pad liggen. Omdat de oesters zich in Gambia aan de wortels van de Mangroves vastzetten gaan de vrouwen bijna dagelijks bij eb het water op om de oesters van de wortels te steken. De oesters worden gekookt gegeten en van de schelpen worden dus verf en wegen gemaakt. Vanuit Lamin Lodge kan je ook deelnemen aan fishingtrips en vogelaartrips of gewoon lekker rondvaren in een bootje.

Batik fabriek

Gekleurde stoffen

25-09-2014 14:46

In Gambia is het batikken van stoffen zeer populair. In de Batik fabriek (in Serekunda of in Bakau) kan je zien hoe deze stoffen gemaakt en bewerkt worden. Hier worden dmv natuurlijke verven en kaarsvet allerlei patronen op de stoffen gezet. De stoffen worden o.a. gebruikt voor tafelkleden, wandkleden en kleding.

Als je geluk hebt mag je zelf ook je batik kunsten uitproberen. Voor een leuk prijsje kan je hier ook zelf prachtige stoffen op de kop (ba)tikken.

Kachikally crocodile pool

Krokodillen aaien

25-09-2014 14:48

Kachikally Crocodile pool De Kachikally Crocodile Pool is gelegen in het hart van Bakau, ongeveer 16 km van de hoofdstad Banjul. De plaats werd meer dan 100 jaar geleden ontdekt door een palmwijn tapper. Kachikally is sindsdien een particulier heiligdom en behoort nog steeds toe tot de familievan deze palmwijn tapper, de familie Bojang uit Bakau. Deze familie is ook één van de grote landeigenaars van de stad is. Kachikally is ook de naam van de centrale wijk van Bakau stad; andere districten zijn Sanchaba en New Town.

De heilige Kachikally Crocodile Pool in Bakau is door de jaren heen uitgegroeid tot een toeristische trekpleister voor bezoekers van Gambia. Er wordt geschat dat er meer dan 100 krokodillen leven. De krokodillen zijn inmiddels zo tam geworden dat bezoekers de mogelijkheid hebben om ze te aaien. Ook lijken de beesten vissen inmiddels te verkiezen boven rood vlees. Misschien wel de beroemdste krokodil is Charlie, die net als alle andere krokodillen vrij mag rondlopen, waardoor u hem kunt aanraken.

Sommige mensen geloven dat de pool bovennatuurlijke en genezende krachten heeft en in het bijzonder dat het baden met het water uit de pool kan bijdragen aan de vruchtbaarheid. Er zijn tientallen van deze heilige zwembaden in Gambia (sommige zonder krokodillen), maar de Kachikally Crocodile Pool ligt het dichtst bij het toeristische gebied.  Onvruchtbare vrouwen reizen van heinde en verre van zowel binnen als buiten Gambia naar deze plek om  gewassen te worden met het heilige water van de pool. Speciaal opgeleide vrouwen van de Bojang clan verzorgen dit heilige ritueel. Na de rituele wassing krijgen de vrouwen het water in een fles mee naar huis. Zij dienen hun genitalien voor het slapen en direct bij het opstaan hiermee te wassen. In ruil de rituele wassing geven de vrouwen een kleine contante donatie, een stukje kleding en een nootje. De helft hiervan wordt verdeeld onder de ouderen en de andere helft wordt in de pool gegooid om de krokodillen te sussen.

Er is ook een museum, een souvenirwinkel, een barretje en een bos. In dit bos wonen vele tropische vogelsoorten, lokale zoogdieren en reptielen. Bakau Kachikally ligt op slechts 10 minuten lopen van het gouden strand van Cape Point en op slechts 5 minuten lopen naar Bakau Tourist Craft Market.

Het is één van de drie heilige crocodile pools, die gebruikt worden als locaties voor vruchtbaarheids rituelen. De andere zijn Folonko in Kombo South en Berending op de noordelijke oever.

Serekunda of Serrekunda

Geuren, kleuren en smaken

25-09-2014 14:47

Serrekunda marketSerekunda (of Serrekunda) is de grootste stad van Gambia.  De stad ligt ten zuidwesten van Banjul. Hoewel Banjul de hoofdstad van Gambia is, verhindert de ligging ervan verdere groei. Hierdoor is Serekunda de stad in Gambia die het snelst groeit. De stad werd in de 17e eeuw gesticht door Portugese kolonisten. In de 18e en 19e eeuw werd de stad door de Britten opgebouwd. De stad ligt aan de Atlantische kust, bij de monding van de rivier de Gambia. De stad ligt ten noorden van Luchthave Banjul , en ongeveer een half uur rijden met de auto van Banjul. Serekunda is vooral bekend om zijn markt, de katoenboom en haar worstelarena. De Amerikaanse stad Memphis is een partnerstad van Serekunda.

Wilt u een goed gevoel van de dag-tot-dag, stedelijke West-Afrikaanse culturele bestaan ​​te krijgen; een reis naar de kern van de stad Market buildingoffers je een sterke ervaring. Op sommige momenten het centrum de belangrijkste wegen zijn gevuld met bumper-to-bumper voertuigen, uitspuugt diesel dampen, taxi's herhaaldelijk schetterende hun hoorns, luide muziek gespeeld uit een aantal ghetto blasters en radio's, en straten verdringt met over-volle kleurrijke stands, kruiwagen jongens zware goederen te duwen voor hun klanten, straatventers en slaat handelaren verkopen van een wirwar van goedkope import. Goederen letterlijk uit hun winkel fronten morsen in een georganiseerde of de-georganiseerde manier.


De beroemde marktgebouw van Serekunda is een doolhof van kleine handwerkwinkeltjes, kraampjes en eetgelegenheden. U vindt hier een eindeloze stroom van producten en diensten;  van fiets reparatiesets en slippers, naar bloemrijke vazen​​, keramiek handel, kralen, lakens en kussens. Er is ook een grote openlucht voedselmarktaan de achterkant van het gebouw, waar vooral vrouwen groenten zoals hete pepers, tomaten, groene paprika, salade maar ook verse vis en gerookte meerval verkopen. Aangrenzende winkels verkopen allerlei gedroogd en verpakt voedsel zoals aardnoten, pasta, rijst, bakolie, kruiden, specerijen, gedroogde chilipeper, Maggie blokjes en nog veel meer.

Parasise Beach

Stukje hemel op aarde

25-09-2014 14:42

In het zuiden van Gambia vindt u Paradise beach. Dit witte zandstrand, dat is gelegen in een baai, is zeker een bezoek waard. Een unieke plek waar u heerlijk kunt relaxen onder de palmbomen. Het restaurant heeft een uitgebreide kaart met typisch Gambiaanse maar ook met wat luxere gerechten als krab.  Ook kunt u hier heerlijke cocktails drinken.

Vergeet niet een heerlijk bordje fruit of een verse fruitdrank te bestellen bij één van de fruitstalletjes direct naast het terras van het Paradise Beach restaurant. De mannen van de fruitstalletjes bedienen op het strand, dus u kunt heerlijk blijven liggen op uw bedje terwijl zij de verse fruitdrank voor u bereiden.

Bijilo

Flora en fauna

25-09-2014 14:43

Het Bijilo Forest Park,  is een bosgebied van ongeveer 51,3 hectare. Vandaag de dag dient het als een natuurgebied. Een wandelpad van ongeveer 4,5 kilometer leidt u langs de mooiste flora en fauna. U zult overweldigd zijn van de prachtige vogels, de nieuwsgierige apen en de kleurijke bloemen.