Kachikally crocodile pool

Kachikally Crocodile Pool De Kachikally Crocodile Pool is gelegen in het hart van Bakau, ongeveer 16 km van de hoofdstad Banjul. De plaats werd meer dan 100 jaar geleden ontdekt door een palmwijn tapper. Kachikally is sindsdien een particulier heiligdom en behoort nog steeds toe tot de familievan deze palmwijn tapper, de familie Bojang uit Bakau. Deze familie is ook één van de grote landeigenaars van de stad is. Kachikally is ook de naam van de centrale wijk van Bakau stad; andere districten zijn Sanchaba en New Town.

De heilige Kachikally Crocodile Pool in Bakau is door de jaren heen uitgegroeid tot een toeristische trekpleister voor bezoekers van Gambia. Er wordt geschat dat er meer dan 100 krokodillen leven. De krokodillen zijn inmiddels zo tam geworden dat bezoekers de mogelijkheid hebben om ze te aaien. Ook lijken de beesten vissen inmiddels te verkiezen boven rood vlees. Misschien wel de beroemdste krokodil is Charlie, die net als alle andere krokodillen vrij mag rondlopen, waardoor u hem kunt aanraken.

Sommige mensen geloven dat de pool bovennatuurlijke en genezende krachten heeft en in het bijzonder dat het baden met het water uit de pool kan bijdragen aan de vruchtbaarheid. Er zijn tientallen van deze heilige zwembaden in Gambia (sommige zonder krokodillen), maar de Kachikally Crocodile Pool ligt het dichtst bij het toeristische gebied.  Onvruchtbare vrouwen reizen van heinde en verre van zowel binnen als buiten Gambia naar deze plek om  gewassen te worden met het heilige water van de pool. Speciaal opgeleide vrouwen van de Bojang clan verzorgen dit heilige ritueel. Na de rituele wassing krijgen de vrouwen het water in een fles mee naar huis. Zij dienen hun genitalien voor het slapen en direct bij het opstaan hiermee te wassen. In ruil de rituele wassing geven de vrouwen een kleine contante donatie, een stukje kleding en een nootje. De helft hiervan wordt verdeeld onder de ouderen en de andere helft wordt in de pool gegooid om de krokodillen te sussen.

Er is ook een museum, een souvenirwinkel, een barretje en een bos. In dit bos wonen vele tropische vogelsoorten, lokale zoogdieren en reptielen. Bakau Kachikally ligt op slechts 10 minuten lopen van het gouden strand van Cape Point en op slechts 5 minuten lopen naar Bakau Tourist Craft Market.

Het is één van de drie heilige crocodile pools, die gebruikt worden als locaties voor vruchtbaarheids rituelen. De andere zijn Folonko in Kombo South en Berending op de noordelijke oever.